trizubЗаходи, спрямовані на подолання негативних наслідків в аграрній сфері у зв’язку з тимчасовою окупацією частини Луганської та Донецької областей, необхідно починати реалізовувати вже сьогодні, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, Донбас і раніше не в повному обсязі забезпечував власні потреби у продуктах харчування. Адже станом на 2013 рік – в доокупаційний період – там сформувався індустріально-аграрний господарський комплекс з переважним розвитком важкої промисловості. Регіон площею 8,8% території країни виробляв близько 25,0% промислової продукції і 7,5% – сільськогосподарської.

Сільське господарство Донбасу було зорієнтоване в основному на самозабезпечення жителів регіону харчовими продуктами, а також на експорт зернопродукції та соняшникової олії, зауважив експерт.

При цьому обсяги виробництва деяких видів сільгосппродукції на Донбасі були недостатніми. За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, обсяги виробництва молока і молокопродуктів задовольняли потреби регіону на 45,0%, продукції садівництва – на 46,0%, м’яса і м’ясопродуктів – на 43,0%, а продукції овочівництва – на 83,0%. Донбас практично повністю завозив цукор, рибу та рибопродукти.

У результаті тимчасової окупації окремих територій Донбасу на підконтрольній Україні території залишилися в основному сільськогосподарські райони. При цьому земельний фонд сільськогосподарських угідь зменшився на 29,5% – до 2466,7 тис. га, поінформував академік.

Водночас, зауважив він, обсяг валової продукції сільського господарства, виробленої на цій території у 2014 році, зменшився в порівнянні з виробленою на всій території Донбасу у 2013 році на 11,8% – з 17990,0 млн грн до15876 млн грн.

Як наслідок, можливості сільського господарства та потреби в забезпеченні жителів не окупованих територій Донбасу продуктами харчування зазнають значних структурних змін.

При цьому слід пам’ятати про низку майбутніх викликів. Серед них, зокрема, необхідність забезпечити продуктами харчування після повернення додому вимушених переселенців з Донбасу.

Крім того, ситуацію ускладнюють проблеми з експлуатацією близько 514 тис. га земель сільськогосподарського призначення, які були порушені в результаті бомбардувань, мінувань, затоплення шахт, риття окопів, вирубування лісосмуг тощо, зазначив Юрій Лупенко.

Також необхідно визначитися з організацією переробки сільськогосподарської продукції, оскільки підприємства харчової промисловості Донбасу нині сконцентровані в окупованих індустріальних зонах.

Таким чином, питання збільшення виробництва в регіоні молока, м’яса, фруктів та овочів залишається надзвичайно актуальним.

Вирішити проблему самозабезпечення Донбасу продуктами харчування можуть допомогти особисті селянські господарства (ОСГ), а також підприємства малого і середнього аграрного бізнесу. Адже переважно там зосереджене виробництво низки продукції тваринництва, садівництва та овочівництва регіону, підсумував Юрій Лупенко.