MG 4909 coЗа прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, в наступному році Україна може збільшити експорт кукурудзи і пшениці –до 21,6 і 13 млн т відповідно. По ячменю обсяги експорту прогнозуються на рівні 2014 року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Аграрному Зерновому форумі «Новації аграрної політики на зерновому та олійному ринках, їх вплив на аграрний бізнес». Захід відбувся 26 червня 2015 року у приміщенні Інституту аграрної економіки.

У своїй доповіді «Структура собівартості урожаю зернових 2015 року. Економічні прогнози зернового ринку у 2015–2016 маркетинговому році» він, зокрема, презентував прогноз виробництва зернових культур на основі статистичних даних. Такі прогнози вчені Інституту аграрної економіки роблять щонайменше три рази на рік: за підсумками посівної компанії озимих,  потім ярих культур та очікуваних площ до збирання.

Доповідач також представив розрахунки цін на сільськогосподарську продукцію у 2015–2016 маркетинговому році та ознайомив учасників заходу з трендами цін продажу зерна на європейському, американському та світовому ринках на найближчі 5–7 років.

На заході також виступили Голова Аграрного Союзу України Геннадій Новіков та заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Володимир Лапа та інші.

Учасники форуму – науковці, аналітики, керівники сільгосппідприємств, трейдери та чиновники – обмінялися думками щодо пошуку шляхів прийняття справедливих рішень при формуванні цін на зерно.

У заході взяли участь понад 50 учасників.

Організатор – Аграрний союз України за підтримки Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».