agro2015Розробка проектів Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» (нова редакція) та Концепції програми розвитку аграрного сектору на період до 2020 року – приклад ефективної співпраці науки та влади. Адже Міністерство аграрної політики та продовольства України врахувало 13 з 15 пропозицій Інституту аграрної економіки до цих документів, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на організованій міністерством нараді з обговорення зазначених нормативно-правових актів. Захід відбувся 4 червня 2015 року у рамках XXVІІ Міжнародної агропромислової виставки «Агро 2015».

За словами академіка, проект Концепції має деякі недоліки. Зокрема, у ньому не враховані питання ринку землі, а індикатори визначені переважно для харчової промисловості, а не аграрного сектору економіки в цілому.

Недостатніми, на думку доповідача, є й об’єми запланованої на п’ять років державної підтримки – 100 млрд грн. Адже 20 млрд грн на рік не зможуть суттєво вплинути на зростання галузі.

До законопроекту Юрій Лупенко запропонував включити пункт щодо розвитку саморегулювання шляхом делегування функцій організованим групам товаровиробників. Це буде додатковим стимулом для укрупнення, концентрації та диверсифікації аграрного виробництва.

Нарада відбулася під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Володимира Лапи.

В обговоренні також взяли участь директор департаменту стратегії та економічного розвитку Мінагрополітики Олена Ковальова, проректор НУБіП Сергій Кваша та голова Аграрного союзу України Геннадій Новіков.