DSC 4156 copyНауковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» взяли участь у ІІІ Міжнародній науковій конференції «Інноваційне забезпечення виробництва органічної продукції та біопалива в АПК», яка відбулася 05-06 червня 2015 року в рамках роботи ХХVІІ Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2015».

Технологічна модернізація аграрного виробництва є ключовою умовою переходу його на інноваційну модель розвитку і забезпечення конкурентоспроможності на міжнародних та вітчизняних товарних ринках, зазначив завідувач відділу кредитування, страхування та фінансів підприємств Інституту аграрної економіки, д.е.н. Петро Стецюк, виступаючи на пленарному засіданні із доповіддю «Фінансово-кредитне забезпечення аграрного виробництва: стан, тенденції та  закономірності». Для реалізації цього завдання важливе значення має забезпечення трансформаційних процесів фінансовими ресурсами.

За словами доповідача, особливу увагу слід приділити трансформації механізмів та пошуку нових інструментів фінансування, адекватних існуючий ситуації. Адже саме вони вказують на покращення ресурсного забезпечення модернізації аграрного виробництва.

Крім того, слід сформувати спеціалізовану фінансово-кредитну систему, орієнтовану на обслуговування аграрного виробництва. Її ключовим завданням має стати фінансування аграрного виробництва, а також стимулювання його переходу на інноваційну модель розвитку.

Розвиток аграрного виробництва потребує матеріально-технічної бази, яка б відповідала світовим стандартам та сучасним вимогам щодо новітніх технологій. Таку точку зору висловив у своєму виступі завідувач відділу ринку матеріально-технічних ресурсів Інституту аграрної економіки, д.е.н. Олександр Захарчук.

З огляду на це особливої важливості набувають:

  • створення інституціональних умов формування платоспроможного попиту сільськогосподарських виробників;
  • державне регулювання процесів забезпечення паритетності міжгалузевих відносин у сфері АПК;
  • зростання обсягів державної підтримки фондопереоснащення аграрного виробництва та її переорієнтація на малі і середні форми господарювання;
  • стимулювання оновлення основних засобів на сучасні, високотехнологічні, менш енергоємні, екологічно безпечні та ін.

Виступ головного наукового співробітника відділу кредитування, страхування та фінансів підприємств Інституту аграрної економіки, д.е.н. Степана Навроцького був присвячений питанням розширення сфери дії страхування і використання його як складової механізму захисту земель сільськогосподарського призначення.

За його словами, слід створити та запровадити ефективну систему страхування земель при її активній державній підтримці. Це дозволить значно збільшити надходження грошових коштів із позабюджетних джерел на запобігання і ліквідацію негативних наслідків природних і антропогенних процесів, сприятиме підвищенню фінансової стійкості землеробського виробництва.

У заході взяли участь представники Міністерства аграрної політики та продовольства України, науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», ДНУ «УкрНДІПВТ ім. Леоніда Погорілого», ННЦ «ІМЕСГ», викладачі НУБіП України, Державного університету телекомунікацій, члени Польської академії наук.

Організатори – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки», Національний університет біоресурсів і природокористування України, Національний комплекс «Експоцентр України»; Відділення Польської академії наук у Любліні.