MG 0504 smallПитання ефективності є ключовими для будь-якого бізнесу, зокрема й аграрного, зазначив завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, виступаючи на засіданні постійно діючого науково-методологічного семінару Інституту аграрної економіки «Теоретико-методологічні засади оцінок ефективності агробізнесу», який відбувся 12 березня 2015 року.

За його словами, вкладаючи в економічний процес будь-які цінності та прикладаючи працю, їх власник розраховує, що його власність не лише буде збережена, а й примножиться.

В аграрній сфері нині функціонують різні форми підприємництва. Серед них, зокрема, фермерські й селянські господарства, господарські товариства різних видів, сільськогосподарські виробничі та обслуговуючі кооперативи, селянські спілки, агрохолдинги й інші формування, що становлять основу сучасного дрібного, середнього і великого агробізнесу.

Кожна форма підприємницької діяльності має певні особливості формування потоку доходів і витрат та економічні інтереси (пріоритети) співвласників. З огляду на це, зазначив доповідач, об’єктивно оцінити економічну ефективність діяльності суб’єктів малого і середнього бізнесу на селі можливо лише на основі аналізу завдань і доцільності та із застосуванням найпридатніших для конкретної форми підприємницької діяльності методів і показників аналізу.

При цьому, на вищих рівнях управління інвестиційними процесами в економіці необхідні знання з методів оцінок ефективності інвестицій в агробізнес по галузях, регіонах і державі загалом.

На думку науковця, використання усіма суб’єктами господарювання та державного управління інвестиційними процесами науково обґрунтованих методів оцінки інвестицій є важливим чинником підвищення ефективності, адже саме вони дозволяють обрати найкращі за рівнем окупності варіанти вкладень.

Навівши основні теоретичні та методологічні положення щодо оцінок ефективності агробізнесу, доповідач обґрунтовував критерії, види витрат та ефектів, а також показники і методичні особливості проведення спеціальних оцінок ефективності для різних учасників агробізнесу.

На основі проведеного дослідження, науковець дійшов висновку, що агробізнес слід формувати на теоретичних засадах, які передбачають пріоритетність його розвитку в економіці та необхідність дотримання критерію ефективності усіма учасниками.

У практиці оцінювання ефективності агробізнесу, на його думку, доцільно визначати показники ефектів і витрат та їх співвідношення з метою прийняття учасниками обґрунтованих спільних рішень щодо рівня або пропорцій ефективності з урахуванням їх інтересів та вкладу.

Нині економічні взаємовідносини між учасниками агробізнесу суттєво викривлені, тому в подальшому необхідно їх удосконалювати шляхом внутрішнього саморегулювання і регулювання на рівні регіонів та держави, підсумував Микола Кісіль.