korovaУкраїна потребує дієвої стратегії розвитку галузі молочного скотарства, яка забезпечила б механізми концентрації поголів’я корів в окремих селянських господарствах (ОСГ). Таку точку зору висловив завідувач відділення ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак, виступаючи на засіданні Президії НААН, яке відбулося 11 лютого 2015 року.

На думку доповідача, розвиток економічних важелів удосконалення логістики виробництва і реалізації продукції тваринництва в Україні є нагальною потребою сьогодення.

Це стосується, перш за все, галузі молочного скотарства, в якій переважна більшість молока виробляється у дрібних селянських господарствах. Причому 73% селян з тих, які мають худобу, утримують лише по одній корові.

На думку академіка, це спричиняє цілу низку проблем. Серед них, зокрема,  низька якість молока, яке ОСГ реалізують переробним підприємствам, низька продуктивність праці в молочному скотарстві самих ОСГ, недотримання санітарно-гігієнічних умов при утриманні корів в цих господарствах, екологічні проблеми на їх присадибних ділянках.

Державна підтримка, яка надавалася протягом останніх років у формі державних доплат і дотації на молоко, без сумніву, позитивно вплинула на рентабельність виробництва і реалізації молока в ОСГ, зазначив Олександр Шпичак. Разом із тим, рівень концентрації його виробництва все ще залишається на низькому рівні.

Для вирішення зазначених проблем слід забезпечити перехід від утримання 1–4 корів в ОСГ до створення міні-ферм, що потребує від селян мінімальних капіталовкладень. І тут може стати у нагоді досвід країн Європи, які мали подібні проблеми зі структурою виробників молока. Нині ж, наприклад, у Польщі на міні-фермах утримують як мінімум 15 корів, а у Франції – 40 корів.

Аби заохотити власників корів до створення міні-ферм, на державному рівні доцільно запровадити систему економічних стимулів за приріст поголів'я корів в ОСГ, зазначив експерт.

Він також запропонував вирішення проблеми логістики в Україні в контексті оптимізації напрямів використання зернових на корм для забезпечення внутрішніх потреб у тваринницькій продукції на рівні раціональних норм та нарощування її експорту.

Учасники заходу обговорили проблеми, пов’язані із логістикою виробництва продукції тваринництва в Україні, та визначили можливі шляхи їх розв’язання.