DSC 0867Формування стійкої кооперативної моделі національного сільського господарства – сучасна загальносвітова тенденція. Таку точку зору висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на ІV Всеукраїнських громадських слуханнях «Кооперація як умова інтеграції фермерських господарств та ОСГ до європейського ринку», що відбулися 29 січня 2015 року у Києві.

Виступаючи на заході з основною доповіддю, академік презентував роль та місце сільського господарства України у світі як важливого експортера агропродовольчої продукції. Він також ознайомив присутніх з прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки щодо експорту української аграрної продукції до ЄС на період до 2019 року.

Більше половини агропродукції в Україні виробляють особисті сільськогосподарські господарства (ОСГ) та фермери, зазначив доповідач, представляючи ґрунтовний аналіз стану ОСГ та фермерських господарств в розрізі їх виробництва, фінансових ресурсів та державної підтримки.

Нагальним завданням є трансформація ОСГ у фермерські господарства та створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Реалізація цього завдання не тільки відповідає сучасним світовим трендам розвитку сільського господарства, а й підвищить ефективність аграрного сектора вітчизняної економіки та сприятиме виходу українських фермерів на європейський ринок, зауважив Юрій Лупенко.

Учасники слухань також обговорили стан та перспективи розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та фермерських господарств, приділивши особливу увагу особливостям їхнього виробництва, фінансових ресурсів та державної підтримки. Вони також ознайомилися з успішним досвідом діяльності кооператорів.

У заході взяли участь близько 250 осіб. Серед них, зокрема, фермери, кооператори, власники ОСГ, науковці, представники органів влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації.

Організатори – Союз учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України за підтримки проекту USAID «Агроінвест».