piglet00122 грудня 2014 року завідувач відділу інвестицій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Микола Кісіль разом з директором Департаменту агропромислового розвитку Київської ОДА Олександром Шевченком відвідали сімейну свиноферму, що створена в одному з особистих селянських господарств Київської області.

На базі цієї ферми у відділі інвестицій Інституту аграрної економіки розроблено зразковий інвестиційний проект сімейної міні-свиноферми на 60 голів для впровадження в інших особистих селянських господарствах.

Нині власники ферми нарощують поголів’я свиней шляхом поетапного його придбання в місцевому племінному господарстві. Тут запроваджено інноваційну технологію утримання свиней, яка дозволила у декілька разів скоротити витрати праці по догляду за тваринами і мінімізувати екологічні ризики. Господарі здійснюють усі необхідні технологічні операції у вільний від роботи в суспільному секторі час.

Досвід цієї селянської сім’ї свідчить, що застосування інноваційної технології робить продукцію з подібних сімейних ферм більш конкурентоздатною, ніж з крупних свинарських ферм і комплексів. Тому збільшення кількості сімейних свинарських ферм має важливе значення для забезпечення місцевих продовольчих ринків якісною м’ясопродукцією.

Проте цей процес стримується через відсутність у абсолютної більшості селян власних джерел на створення сімейних ферм. Тому розвиток виробництва свинини в господарствах населення можливий лише при надання їм на пільгових умовах кредитів та лізингу тварин.