borsch001На кінець осені український борщ подорожчав порівняно з жовтнем майже на чверть (23,6%) – до 17,95 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

При цьому вартість овочів «борщового набору» становила 11,46 грн, що на 38,7% перевищило жовтневі ціни.

Імпортні кріп та петрушка подорожчали у 3 рази, а солодкий перець – на 88,9%, що пов’язано зі зростанням курсу долара.

Підвищилися також ціни на корінь петрушки (на 40,0%), квасолю (25%), томатну пасту (9,6%) та картоплю (1,7%).

Проте достатня пропозиція овочів українського виробництва урожаю 2014 року є суттєвим стримуючим фактором, зазначив науковець. Адже ціни на столовий буряк, моркву, цибулю на ріпку та часник залишилися без змін, а капуста подешевшала на 2,5%.

Серед інших складових борщу помітно подорожчали сало-шпик та м’ясо – на 10,7% та 3,7% відповідно. На думку науковців Інституту аграрної економіки, це пов’язано із здороженням електроенергії, опалення, паливно-мастильних матеріалів тощо.

Незначне подорожчання сметани (3%) пов’язане з сезонністю виробництва молока.

Із збільшенням виробництва цукру у 2014 році ціни знизилися на10%.

Борщ у Києві коштував у листопаді 22,29 грн., на 24,2% більше, ніж в середньому по Україні. Сало-шпик тут дорожче майже на 75%, м’ясо – на 15%, сметана та борошно – на третину.

Вартість овочів «борщового набору» у столиці більша на 27,3%. Ціни капусти та кореня петрушки вищі за середньоукраїнські в 1,7 разу. Буряк, картопля та морква дорожчі майже в півтора рази. Ціни на решту овочів також перевищують середні ціни листопада: цибулі на ріпку – на 39,5%, кропу та петрушки – на 33,3%, томатної пасти – на 16,0%, часнику – на 12,5%, солодкого перцю – на 10,3%, поінформував Юрій Лупенко.