IMG 2181 smoll22 листопада 2013 року у приміщенні Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ ІАЕ) відбулося засідання круглого столу «Розвиток аграрного виробництва в умовах природно-кліматичних змін».

Саме наука повинна дати відповіді, яким чином перебудувати аграрне виробництво України в умовах природно-кліматичних змін, щоб забезпечити його подальше зростання та збільшення постачання продовольства на світовий ринок нашою державою, зазначив у вітальному слові директор ННЦ ІАЕ, академік НААН Юрій Лупенко.

Переглянути фото

З особливостями змін клімату України присутніх ознайомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометцентру Тетяна Адаменко.

Розповідаючи про роль зрошення у забезпеченні сталого ведення аграрного виробництва в умовах природно-кліматичних змін, директор Інституту водних проблем і меліорації НААН, д.т.н.,академік НААН Михайло Ромащенко зазначив, що меліорація та зрошення є тими заходами, системне застосування яких дозволить зробити Україну достойним гравцем на світовому аграрному ринку.

Учасники дискусії також ознайомилися з концепцією ефективного використання осушуваних земель гумідної зони в аспекті кліматичних трансформацій, яка була презентована співробітниками Інституту водних проблем і меліорації НААН.

Проблеми ефективності використання зрошуваних земель були темою виступу провідного наукового співробітника ННЦ ІАЕ, к.е.н. Олександра Нечипоренка.

На природно-кліматичних викликах економічному розвитку аграрного сектору України та пошуку відповідей на них сфокусувався у своєму виступі заступник директора з наукової роботи ННЦ ІАЕ, д.е.н. Микола Пугачов.

У заході взяли участь близько 50 представників ННЦ ІАЕ, Інституту водних проблем і меліорації НААН, Інституту розвитку аграрних ринків, вищих навчальних закладів, інші заінтересовані сторони.

Організатори – Інститут розвитку аграрних ринків у рамках проекту Агентства міжнародного розвитку США «Фінансові системи та діалог в аграрній політиці», за участю ННЦ «Інститут аграрної економіки» та Інституту водних проблем і меліорації НААН.