Уряд і Президент України вимагають цілеспрямованих і конкретних кроків, щодо реалізації такого реформування, за якого аграрна наука стала б реальною, рушійною силою науково-технічного прогресу в аграрній сфері, зазначив Президент НААН, академік НААН Василь Петриченко, виступаючи зі вступним словом на засіданні круглого столу «Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в аграрному секторі та координація наукових досліджень в умовах визначених пріоритетів міжнародної інтеграції», що був проведений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» (ННЦ ІАЕ) 13 листопада 2013 року.

За словами доповідача, нині Україна аграрна не тільки сповідує великі й високі амбіції в аграрному виробництві, але має вже й певні результати. У 2013 році Україна вперше матиме більше 60 млн тонн зерна. Програма «Зерно України–2015» як філософське сприйняття можливостей України, в якій знайшли своє відображення спільні пропозиції науки та Мінагрополітики, свідчить, що курс обраний вірно. Враховуючи ці й інші складові аграрного ринку, є підстави розглядати Україну не просто як житницю.

З точки зору євроінтеграції, підкреслив Президент НААН, нашій багатогранній аграрній науці – і фундаментальній, і прикладній – є до чого докласти зусиль. Це стосується, зокрема, позицій, пов’язаних не тільки з якістю, але і з безпекою агропродукції, а також і безпекою наших співвітчизників.

Ми хочемо бачити наше устремління через призму конкурентоспроможності тих продуктів, які мають забезпечувати високі амбіції нашої держави, наголосив Василь Петриченко. Для цього необхідно мати високоякісні, конкурентоспроможні, навчені кадри, які могли б співпрацювати по вирішенню даних завдань.

За словами академіка, курс до євроінтеграції – правильний. Саме там ми маємо сформувати свої амбіції через призму залучення і нових технологій, і нових підходів. Але тільки через призму того, що характерно для України, підсумував Василь Петриченко.