Для АПК України характерна багатовекторна зовнішньоекономічна діяльність, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у своїй доповіді на Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток інтеграційних процесів в аграрній сфері Єдиного економічного простору», що відбулася 25 жовтня 2013 року у Москві (Росія).  Оскільки можливості виробництва агропромислової продукції значно перевищують внутрішні потреби, Україна активно працює над розширенням зовнішніх ринків.

Україна, зокрема, вступила до Світової організації торгівлі. На Європейському векторі найбільш важливим фактором стане підписання Угоди про партнерство і співробітництво з Європейським Союзом.

У рамках СНД тривають активні переговори щодо Митного Союзу, а, відповідно, і Єдиного економічного простору. Однак за 18 років у зовнішньоекономічному обороті нашої країни питома вага країн СНД зменшилася з 56 до 36%.

У той же час істотно зросла питома вага торгівлі з ЄС, Китаєм та іншими країнами Азії, а також Африки. Це нормальний процес диверсифікації торгівлі, у тому числі, аграрною продукцією.

Таким чином, експорт аграрної продукції України сфокусований на чотирьох основних географічних сегментах світового ринку з домінуванням протягом кількох останніх років азіатського напрямку. Очевидно, що українська аграрна продукція і в майбутньому значною мірою буде орієнтуватися на ринки країн Єдиного економічного простору й активне освоєння нових ємних ринків аграрної продукції та продовольства.

За словами Юрія Лупенка, виходячи з можливостей аграрного сектора економіки України та тенденцій його розвитку, у перспективі слід очікувати зростання впливу національного АПК на продовольче забезпечення як всередині країни, так і за її межами.