Протягом останніх десяти років сільськогосподарське виробництво в Україні має стійкі тенденції до зростання валової продукції, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток інтеграційних процесів в аграрній сфері Єдиного економічного простору», яка відбулася 25 жовтня 2013 року у Москві (Росія).

За результатами 2012 року обсяг виробництва сільськогосподарської продукції становив 258,3 млрд. грн. Суб’єкти підприємництва в аграрному секторі в минулому році отримали від господарської діяльності 20,1 млрд грн прибутку. Від виробництва рослинницької і тваринницької продукції , а також надання послуг прибуток отримали 75% підприємств аграрної сфери. Виробництво більшості видів продукції рослинництва було рентабельним: середня рентабельність без урахування бюджетних дотацій і доплат склала 19,7%.

Зростання обсягів агропромислового виробництва в Україні в зростаючих обсягах дозволило істотно збільшити можливості експорту сільськогосподарської продукції та харчових продуктів. Так, за період 2005-2012 рр. експорт агропродовольчої продукції України виріс більш ніж у чотири рази і склав 17,9 млрд дол. США.

Суттєво зросла і питома вага аграрної продукції в структурі загальнодержавного експорту. На початок 2013 року він склав 26,0%, тобто більш ніж у два рази перевищив рівень 2005 року.

Прирости експорту спостерігаються по всіх групах товарів . Найбільш вагомим було збільшення експорту жирів рослинного і тваринного походження. В середньому, щороку відбувалося подвоєння кількості експортованої продукції. Так, вартість експорту продукції олійно-жирової промисловості збільшилася з 587,2 до 4 211,4 млн дол. США, або у 7,2 разу. Причому, якщо за вказаний період експорт цієї продукції до країн Європи і СНД виріс у 2,9 і 1,8 разу, то в країни Азії та Африки – у 23 і 19 разів відповідно.