PershiyDiloviy TVВеликі вітчизняні агрохолдинги мають найбільший в Євразії земельний банк – по 500 тис. га і більше. Для того щоб обробляти таку кількість сільгоспземель, які в основному використовуються для виробництва продукції рослинництва, їм непотрібно залучати значну кількість працівників. Відповідно, там де раніше працювало 100 осіб, зараз працює 5 і менше осіб. Таким чином, 95% сільського населення є безробітними. У пошуках заробітку частина сільського населення поїхала до великих міст або до Польщі та інших країн.

Які варіанти вирішення цієї проблеми?

На мою думку, допомогти всім сільським населеним пунктам, одночасно покращити дороги, комунальні служби, вдосконалити роботу служби побуту та інші, неможливо. Тому що ресурсів у держави немає.

Тому потрібно розробити чітку модель, яка буде передбачати покрокову допомогу усім населеним пунктам. Але потрібно розмежувати через урбаністично-концентричну систему ті населені пункти, які знаходяться в межі 30- та 50-кілометрової зони великих міст, міст-мільйонників. Вони також мають отримати допомогу, але не в такій мірі, як ті сільські населені пункти, які знаходяться по-за межею зони комфорту.

Разом з тим, треба створити альтернативу агрохолдингам, яка буде мати державну підтримку. Цією альтернативою є кооперація. Тобто якщо ми маємо 10 виробників молока, які в сільському населеному пункті незалежно один від одного продають своє молоко, то, очевидно, що якщо їх об’єднати в кооператив, а ці десять населених пунктів в будуть в регіоні отримувати свій бренд і продавати своє молоко, то ми отримаємо зовсім інший економічний результат.

Крім того, агрохолдингам невигідно займатися нішовими культурами. Тобто вирощуванням гарбузів, там де багато ручної праці, тому що холдинг загострений на те, що не вимагає багато людського капіталу.

У зв’язку з цим саме кооперація дозволить зрушити з місця сільське господарство для малих та середніх форм господарювання.

Таку точку зору висловив провідний науковий спеціаліст відділу соціально-економічного розвитку сільських територій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Василь Залізко в інтерв’ю програмі «АгроНовини».

Сюжет вийшов на телеканалі «Перший діловий» 2 червня 2017 року о 19:40.