uryadovyi kurier_logoНайважливіша причина значного зростання інвестицій в аграрний сектор економіки України — сприятлива для сільського господарства порівняно з харчовою промисловістю так звана фаза Саймона Кузнеця: Вона розпочалася з 2010 року, коли через брак сировини виробничі потужності нашої переробної промисловості стали недовикористовувати. Також швидке зростання обсягів експорту продукції рільництва спричинило потребу в його подальшому швидкому нарощуванні рік у рік. Тому на 1 гривню капіталовкладень у харчову індустрію нині спрямовується 3,38 гривні у сільське господарство. Для порівняння: в 2010 році таке співвідношення було 1 до 1».

За прогнозами науковців Інституту агарної економіки, фаза зростання інвестицій у сільське господарство триватиме до 2025 року.

Але очікувані від запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення інвестиції мають надійти не для купівлі землі, а під проекти її власників. Саме в цьому полягає основна привабливість інвестицій — ефективний, умотивований, а головне, відповідальний власник як контрагент інвестицій», зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко у статті «Аграрні гроші: вдалий старт вливання», опублікованій у газеті «Урядовий кур’єр» 14 червня 2017 року.